Mindfulness en EFT therapie bij Psycholoog Zeist

Pijn in je lijf

Lichamelijke klachten, omdat het van binnen niet goed gaat. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het is veel gewoner dan je denkt. Ga maar na: na een dag vol spanningen kun je goed hoofdpijn hebben, of wat dacht je van de uitspraak ‘ik krijg al buikpijn als ik er aan denk.’

Vaak zijn het dit soort klachten: hoofdpijn, maagpijn, buikpijn, duizeligheid, vermoeidheid en misschien wel een drukkende pijn op de borst. En als het aanhoudende klachten zijn, ben je er waarschijnlijk mee naar de huisarts gegaan. Logisch, want die klachten kunnen goed een lichamelijke oorzaak hebben. En dan kan je huisarts je goed helpen.

Soms kan de huisarts geen lichamelijke oorzaak vinden. En dan kan het dus dat je klachten geen lichamelijke, maar een geestelijke oorzaak hebben. Een psycholoog kan je helpen.

Om te beginnen gaat de psycholoog hetzelfde doen als de huisarts: op zoek naar de oorzaak. Vinden we er een, dan is het meestal gelukkig heel goed en snel te behandelen.

Lichaamsgerichte therapie

Bij Psycholoog Zeist werken we met verschillende technieken die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld lichaamsgerichte therapie oftewel ‘Emotional Freedom Techniques’ (EFT). Ik help je ontdekken hoe je lichaam reageert op hoe je je voelt. Hoe je lichaam omgaat met omstandigheden en emoties.
Je kunt op die manier het natuurlijke proces van omgaan met emoties herontdekken en je krijgt handvatten om het contact met je lichaam te herstellen.

Dat is belangrijk want heel veel lichamelijke klachten zoals nekpijn, kortademigheid, hoofdpijn en buikklachten zijn stress-reacties die letterlijk opgekropt in je lichaam zitten. Als we dus samen die spanningen kunnen vinden en benoemen, halen we de pijn echt uit je lichaam.

Mindfulness in Zeist

Laat ik om te beginnen vertellen wat mindlessness, het tegenovergestelde van mindfulness, is. Mindlessness is dat je ‘er even niet bent’: je verheugt je op een leuk etentje, stond de hele middag te koken, hebt het mooi opgediend, ging zitten en toen dwaalden je gedachten weg. Nu is je bord leeg zonder dat je er eigenlijk iets van hebt meegemaakt. Je was even niet in het hier en nu. Je zat ‘in je hoofd’.

Er zijn legio momenten waarop mensen geneigd zijn zich terug te trekken in hun hoofd. Je gaat presenteren bij een belangrijke klant en maakt je meer zorgen over de afloop en of je pak goed zit en of je het allemaal niet raar zegt dan dat je die presentatie aan het doen bent. Als je een examen moet maken en je bent meer met de uitkomst dan met het examen bezig. Noem maar op.

Nou, dan is mindfulness goed voor te stellen: dat is als je dus wél in het hier en nu bent. En niet afdwaalt in gepieker, de situatie waarin je zit meer analyseert dan dat je er in zit enzovoort. Mindfulness helpt je het hier en nu te beleven, er van te kunnen genieten en je aandacht te houden bij de dingen (in plaats van het piekeren en oordelen over die dingen en de gevolgen ervan).

Wil je graag van die vervelende klacht af, of heb je vragen over hoe je dit het beste kunt aanpakken? Bel dan Psychologen Nederland. Onze medewerkers staan voor je klaar via 085-4014720 met een professioneel advies.