Psycholoog Zeist

Kinder- en jeugdzorg bij Psycholoog Zeist

Als opvoeder kun je je heel kwetsbaar voelen. Zeker als het niet zo goed gaat met je kind. Het is dan belangrijk dat je je kracht hervindt, met oog voor de specifieke eigenschappen van je kind. Als dat je lukt vind je nieuw vertrouwen en worden jij, je kind en het gezin hechter en sterker.

Problemen binnen het gezin
Een hecht en geborgen gezin is een veilige thuisbasis - zowel ouders als kinderen. Je ondersteunt elkaar en kunt op elkaar terug vallen. Vanuit zo’n hechte basis kunnen de kinderen met een zeker en veilig gevoel de wereld in. Daarvoor is goed contact en goede communicatie binnen het gezin nodig.

En daar gaat het soms mis. Ouders ontzien hun kinderen, maar die voelen spanningen aan en reageren daarop. Bijvoorbeeld door hun eigen problemen, gevoelens, of wensen voor zich te houden. Papa en mama hebben het ‘al moeilijk genoeg’. Het kan ook zijn dat ze bang zijn om niet gehoord of begrepen te worden, of ze hebben het idee dat ze hun eigen problemen alleen op moeten oplossen.

Het gevolg kan zijn dat de kinderen zich terugtrekken of de spanning op een andere manier afreageren. Het gezin vervalt in geruzie, verharding en onbegrip. Vertrouwen verdwijnt.

Bij gezinscoaching van Psycholoog Zeist kijken we samen naar wat er speelt in het gezin en brengen jullie samen de communicatie en balans weer op gang.

Kinderen en jeugdigen
Buiten problemen waar het hele gezin bij betrokken is, kan er veel aan de hand zijn met je kind(eren). Wat gaat er in ze om? Doe ik het wel goed? Soms heb je even geen grip meer op hun ontwikkeling en lijkt het of je alleen meer aan de zijlijn kunt toekijken. Onze ontwikkelingspsycholoog kan je verder helpen. Op een aantal manieren:

Een kijkje naar je kind
We brengen de ontwikkeling van je kind in kaart. Diagnostisch onderzoek heet het - en dat betekent dat we een aantal aspecten van je kind onderzoeken. We nemen een intelligentie-onderzoek af, brengen algemene vaardigheden in kaart als verbaal begrip, visueel ruimtelijk inzicht en snelheid van informatieverwerking. Zo’n onderzoek kan je helpen je kind beter te begrijpen en als bepaalde zaken niet goed gaan, leer je waar je je kind meer in kan begeleiden. Aanvullend kunnen we ook kijken naar hoe je kind leert - of er misschien sprake is van dyslexie of dyscalculie.

Samen aan de slag
Voor sommige problemen en vragen moeten we echt even om tafel om er achter te komen wat er speelt. Maar het kan ook goed dat je heel precies weet wat er mankeert en er gewoon even een zetje in de goede richting nodig is.

Ouderbegeleiding
Het gaat niet goed met je kind en je wilt echt alles doen om het te helpen. Maar hoe? Bij ouderbegeleiding ga ik met je aan de slag - we brengen in kaart welke factoren een rol spelen bij problematische situaties. En wat je er aan kunt doen. Maar we zoeken niet alleen die moeilijke momenten binnen het gezin op, want juist als het goed gaat valt er een hoop te leren.

Op deze manier help jij dus je kind. Vaak werkt dat een stuk beter dan als je kind bij mij in behandeling komt. Ten eerste omdat jij je kind veel vaker ziet en ten tweede omdat het toch ook een beetje om jou gaat. Daarbij geeft ouderbegeleiding vaak meer voldoening, omdat je het gevoel hebt dat je iets kunt doen.

Toch kan het nodig zijn om naast ouderbegeleiding ook het kind of de jongere een eigen behandeling aan te bieden.

Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag? Bel mijn assistent op 030- 2270433.


Op dit moment neem ik geen cliënten meer aan. Maar ik kan je mijn collega Jacquelien van Lonkhuijzen enorm aanraden. Ze is een zeer ervaren en deskundig psychologe die onder andere ook relatietherapie aanbiedt en tevens ook in de avonden kan afspreken!

 

Over mijzelf
Ik ben een ervaren en betrokken psycholoog. Met een scherpe blik analytisch en weet goed bepaalde structuren in je denken en handelen te herkennen. Hiermee kan ik je een houvast geven om pijnpunten te doorbreken.
drs. Michelle Grassen

 

Ik ben NIP lid

Psycholoog Zeist lid NIP
Nederlands Instituut van Psychologen

Contact opnemen

contact psycholoog zeist

Vrijblijvend contact opnemen met mij mag altijd!